:)

My photo
kuala lumpur, Malaysia
Nur Syamimi. gadis berkaca mata. books, cats, runningman, sports, hindi, baking, cards-lover. happy reading ppl ! =) "sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah"

07 June 2012

pyaar mein sauda nahi hota :')

[ In the name of Allah, most gracious and most merciful ]

mohabbatein ^^


kenal gambar ni ? aku pasti 8 out of 10 yg akan cakap, " sukaaaaa sangat movie ni ! " actually petang tadi tiba-tiba aku rasa nak tgk movie ni even aku rasa dah beratus kali jugak lah dok mengulang cerita / lagunya. personally, bagi aku cerita ni ada mesejnya, iaitu hanya cinta yang tulus dan suci yang akan berkekalan sampai bila-bila. lebih kurang cmtula. aku pon tak reti sangat nak olah lebih2. tak pon korg p tgk movie ni. dont get me wrong. aku bukan nak menyeru pada benda yang lagha, cuma nak sampaikan yang tak semua movie2 hindustan ni langsung tidak mempunyai apa2 mesej. ustaz aku kat smakl tu pon tengok oke mohabbatein ni. siap boleh nyanyi lagi one of the songs dkt perhimpunan time laporan keceriaan kelas. haha. but that song mmg has a deep meaning la. for me, certain hindi movies are better than kebanyakan drama melayu yang kadang2 tu macam takde motif. huu. 
*minta maaf pada peminat setia drama melayu ;p* 

bukan hanya cinta kepada pasangan semata-mata. definisi cinta itu kan sangat luas. cuma ianya bergantung kepada kita bagaimana mahu mengungkapkan definisi cinta itu sendiri. cinta kepada Allah, cinta kepada rasul, cinta kepada kedua ibu bapa kita, cinta kepada adik-beradik dan keluarga, cinta pada haiwan, cinta pada alam semula jadi dan baaanyak lagi.

duniya mein kitni hai nafratein 
there is a lot of hatred in this world

phir bhi dilon mein hain chaahatein 
still there is a lot of love in the hearts of those who are in love

mar bhi jaayein pyaar waalay
even after lovers have died

mit bhi jaayein yaar waalay
after their beloved have perished

zinda rehti hain unki mohabbatein
but their loves live on, forever


oh ya. dan ada satu lagi yang berjaya menarik perhatian aku.


koi pyaar kare to tumse kare, tum jaise hoon vaasi kare,
one should love you for who you are, not the way he/she wants you to be,

koi tumko badaalka/i pyaar kare,
if someone tries to change you

to woh pyaar nahi, woh sauda kare
then it's not love but a compromise

aur saiba, pyaar mein sauda nahi hota
and darling, one doesn't compromise in love 
:')


nak explain lebih pon aku rasa korg pon mesti dah faham dari translation kata2 ni. to make it short and simple, 
just be yourself ! 




4 comments:

doubleA said...

jiwang. nikah je la cepat babe :P

n.u.r said...

haha. skali skala post jiwang2. keke. mood tgah tak stabil kan. ;p nak nikah mnde. calon pon takde. =D

doubleA said...

abang aku adaaaaa kehkehkeh

n.u.r said...

abg kau kan dah save utk mirah. hakhakhak. >.<