:)

My photo
kuala lumpur, Malaysia
Nur Syamimi. gadis berkaca mata. books, cats, runningman, sports, hindi, baking, cards-lover. happy reading ppl ! =) "sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah"

03 June 2012

mr.lova lova

[ In the name of Allah, most gracious and most merciful ]


*JANGAN baca dengan nada serius :)*

" kenapa dah stop tulis blog ? " em, antara persoalan yang fofular semenjak dua tiga menjak ni. huuu. 

and the answer is " aku tak rasa nak tulis. " simple is it ? aku jenis, if and only if aku ada mood baru aku akan tulis. huu lagi. sebab kalau just nak naikkan total post baik tak payah khen. -.- jadi aku nak mintak maaf kepada tuan punya badan n sesiapa lagi yang rajin datang drop by kat sini. cheongmal mianhae. =) 


jadi hari ni aku dengan penuh rasa gembiracitanya, nak share 1 resepi dengan korang ----> pavlova. since ramai jugak yang mintak resepi, pasni tak payah nak pm dah, aku kasi link blog aje. keke. 

taw pavlova tu ape ? aku boleh katakan ianya merupakan makanan yang berasal dari negara barat. aku tak ingat either new zealand or aussie sebab ada perbalahan mengenai siapa punya makanan pada asalnya. nak taw lebih, macam biasa, sila google =)  


" macam mana boleh tiba-tiba rasa nak buat ? " 


haaa. kalau nak taw, lama dah actually rasa nak buat ni. siap tengok video kat u tube bagai. sebab bahan-bahan nak buat pavlova ni senang je cuma cara nak maintain bentuk pavlova ni mungkin agak leceh. tapi, kalau semangat korang nak buat tu membuak-buak, mesti awesome punyelah hasilnya ! 


oke. ni antara bahan2nya :


 4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( aku guna less than ½ cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 / 1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (250 ml ) whipping cream (jenama RICH’S) *aku beli RM13.80.
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara2 membuatnya :


1.  Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius. guna api bawah je.

2.  Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius.

3.  Mula2, asingkan dulu putih telor dgn kuning telor. ambik yg putih telor aje tau.

4.  Kemudian, putar putih telor pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telor tu gebu (soft peaks). *nak tau dia soft peaks ke tak, bila korang telangkupkan mangkuk tu, putih telor tu takkan jatuh*putar guna button paling max terus tau, takyah mula dgn kelajuan rendah pun.

5.  Langkah seterusnya, dgn kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit. Jgn berhenti putar ye ? sambil masukkan gula sambil putar.

6.  Putar sampai kental. dlm keadaan mixer masih berputar, masukkan 1 sudu besar tepung jagung td ke dalam adunan tersebut.

7.  Bila dah sebati, stopkan mixer. kali ni dah tak payah pakai mixer dah. kita guna spatula / sudu besar takpun pakai senduk nasi pon boleh. hehe.

8.  Langkah seterusnya lg, dgn menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila td.

9.  Pastu sila kaup balikkan meringue tersebut sampai adunan sebati.

10.  Seterusnya, ambil kertas minyak, gariskan bentuk bulat pada kertas minyak n sapukan marjerin or butter utk mengelakkan meringue tu daripada melekat after dah bakar. then, terbalikkan untuk meletak meringue tadi, kiranya nanti senanglah nak bentukkannya.

11. Make sure masa bentukkan adunan tu, jgn buat terlalu tebal atau terlalu nipis. kalau boleh keliling dia lebih tinggi dr tengah.

12. Oke, masa untuk masukkan meringue dlm oven! suhu antara 100-120 darjah celsius. bakar selama 1 jam10 minit.

13. Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam. maksudnya bila kita tekan2 permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut2 sket.

14. Bila dah cukup 1 jam 15 minit, sila JANGAN kuarkan pavlova tu dr oven. biar jap dia sejuk dlm oven tu dgn keadaan pintu oven sedikit renggang. Ini mengelakkan pavlova tersebut crack / merekah. biar dlm 10 minit. pastu baru kuarkan.

Cara menghias
Sangat penting: goncang kotak fresh cream sebelum dituang ke dalam mangkuk mixer.

**Tuangkan jumlah yang ingin digunakan sahaja ke dalam mangkuk mixer. Pastikan tidak melebihi kapasiti mangkuk mixer tersebut kerana fresh cream akan mengembang berkali ganda dari saiz (cecair) asalnya. Tuang 1/5 saiz atau 20% saiz mangkuk mixer anda.

**Mulakan dengan memukul fresh cream pada kelajuan rendah. Perlahan-lahan tingkatkan kelajuan hingga ke maksimum speed. Selepas beberapa minit apabila fresh cream mula kelihatan pekat, perlahankan speed mixer kepada sederhana (speed 4). Bagi 1C fresh, masa yang diambil untuk memukulnya hingga ke keadaan kental adalah lebih kurang 2 minit.

** Perhatikan fresh cream anda. Jika ia kelihatan halus tanpa buih-buih besar dan gebu ia sudah boleh digunakan serta tidak terlalu 'lembik' atau 'keras'. Fresh cream yang terkurang pukul akan kelihatan masih boleh mengalir dan lembik. Jika terlebih pukul ia kelihatan kasar dan sangat pekat (apabila cuba dilepa atau dipicit dengan nozzle dalam icing bag ia seperti terlalu berketul-ketul). Jika terkurang pukul, tambah lagi masa memukul. Jika terlebih pukul, tambah sedikit fresh cream (yang masih dalam keadaan cecair dari kotak) dan aduk hingga ia lebih cair.


1. Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.  (Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental.. lama gak nak jd kental tau.. dlm 10-15 minit gak kot aku putar)


2. Bila whipping cream dah kental. Masukkan esen vanila. 
 
3. Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
  
4. Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai. Sedia untuk dimakan

haaa. dah siap ! actually macam yang aku cakap tadi, senang je nak buat pavlova ni cuma agak lama nak tunggu pavlova siap bakar. aku cilok resepi ni dari 4 sumber. tapi ada aku edit2 sket. link dorang dah hilang. so, tak dapat aku nak buat credit kt bawah ni. huu. kepada empunya resepi, aku minta maaf. jasa kalian akan ku kenang sampai bila-bila insyaAllah. :)


bila share resepi ni, ada gambar baru best. ^^

akak aku kate seni dye dpt A, so, memang cantik la dye bentukkan. hihi.
hias je macam mane pon. ikut kreativiti masing2 :)
mr.lova-lova ;p
 
happy trying ppl ! =)

No comments: