:)

My photo
kuala lumpur, Malaysia
Nur Syamimi. gadis berkaca mata. books, cats, runningman, sports, hindi, baking, cards-lover. happy reading ppl ! =) "sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah"

20 April 2011

SERUAN ILAHI 2011-madinah al-munawwarah :)

Alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. post kali ni aku nk share ngn korg2 smua 
antara pgalaman pling manis dlm hidup aku. alhamdulillah, diberi pluang utk mnjadi tetamu Allah buat kali yg ... ~ pada 6 mac 2011 yg lalu, *dh mcm nk wt laporan la pulak ;p aku, ayh, mak, n kakak aku tlh g mnunaikan umrah di Baitullah al-haram. pd asalnya, umrah kami akn msuk mnziarahi Mesir, tp akn sbb2 tertentu, HOSNI MUBARAK punye psl syarikat Andalusia Travel & Tours Sdn.Bhd. tpaksa memanjangkan masa jemaah2nya di Madinah ekoran harga tiket yg asal telahpun dibayar. ape aku rasa ? kompem terkilan maa. itulah tmpat yg aku nk sgt2 g. cz aku tringin sgt nk tgk piramid. aku taw, ley je search kt pkcik gugel tu, mst blambak gmba2 piramid kt dlm tu. tp act aku tersgtlah nk tgk depandepan mata

subhanallah :')


tp, apakan daya, smua yg blaku ada hikmah di sebaliknya. kita kena pcaya. mgkin lom rezeki aku n fam utk g sane. mane taw, korg punye rezeki lu kn ? insyaAllah. :)

oke, back to the main point, aku g under Andalusia Travel. mmg superb !!! jauh beza ngn travel aku g dlu. so, sp2 yg nk g umrah pasni, mehmeh, dftar under andalusia k ? hotel kt madinah + mekah insyaAllah dkt. sgt2. sp2 yg suke gile mkn kambing tu, amek travel ni ! serius korg x nyesal. haha. patu, bg name kt bpk aku. hehe. promote jap. kitowg nek saudi arabian instead of gulf air ats sbb2 trtntu. antaranya, .pilot dye b4 nk btolak, bca doa. dye akn gtaw arah kiblat, ade ruang solat, muat dlm kire2 15 org jugak. pramugari dye yg muslim smua ttp aurat. dorg pkai sua. yg non-muslims tu dorg akn cover kpala dorg ngn selendang. pramugari MAS sndiri xpkai tdg. blum msuk kaen ag. islam tuu. malu x ? mmg memalukan sedih :'( kalo ade jemaah yg trus msuk mekah n lintas miqat utk bniat, pilot dye akn maklumkan kpd mereka. bgus btol. n n n makanan dye sgt lah lazat2 belake. hehe. alhamdulillah.

KLIA :)
ni pic aku amek kt pkcik aku, tp lbih kurg cni la mknn dye. aku suke roti itu ^^



pjlanan mgambil masa lbih kurang 8 jam++. smp aku dh xtaw nk wtpe. gme sgala bagai abeh dh aku xplore. tw pe aku wt ? haha. aku abeskn bku impiana anisamira. better bca b4 smp sana. hehe. trimas2. flight kul 3 ptg wktu msia n smp sna lbih kurg 6.40 ptg wktu jeddah. 

jeddah :)


 aku rasa sgt3 pnt duk dlm kpl fly ni. mmgla bkn aku yg drive, tp duduk trus2an slama 8 jam. adehh. situlah tido, tgolek, tbongkang, sgalanya lah. haha. pling xbest aku duduk seat dpaaaaaaan skali. no.2. kt muncung tu. mcm2 dh dok tbyg. nauzubillah~ sejurus tiba di jeddah, kami trus mguruskan bagasi2 n menuju ke tmpt bas. HAHA. ini part yg quadriple punye pnt ! korg byg kn 8 jam aku duduk tperap dlm flight. trus smbg, 5 jam ++ duduk dlm bas ! dh mcm mayat idop dh. wktu tido mmg dh tunggang langgang. finally, alhamdulillah, slmt tiba di madinah kira2 nk dkt kul 5 pgi. subuh kt sna kul 5.19 pg. kami mginap d durrat al-fayroz bersebelahan dgn madinah hilton. alhamdulillah, hnya lbih kurg 100m dri masjid nabawi. stlh mndapatkan kunci, kami pon bgegas ke bilik yg terletak d tgkat 5. alhamdulillah, dpt bilik yg bsr n slesa. tndas pon dlm bilik. xyh kongsi2. mmg memuaskan jiwa+raga.

katil askar sntiasa plg kemas :)
:)
tnds yg HEAVEN ! ;)


azan ptama bkumandang time kami msih ag dlm blik. azan yg ptama brtujuan utk mgjutkan insan2 yg masih lg nyenyak di alam fantasi utk kmbali ke alam realiti. then, kami pon bgegas utk ke masjid. nmpk je tiang masjid, jujur, aku xley tipu, aku ase sumthing yg aku xdpt nk dscrbe kn cne. terpegun, terharu, smua mnjadi satu. aku tw akk aku pon rase mnd yg sma. nmpk prubhn ketara kt muke dye. *xyh nk sorok le ;p

subhanallah :')


kitowg solat kt dataran sbb x smpt nk msuk dlm. abeh solat, kami menapak ke bhgian dlm masjid utk melawat sekitarnya. raudhah dibuka jam 9 onwards bg wanita. so, kami pun pulang ke hotel dgn tgn kosong. utk bersarapan. jam 8am++ kami menapak kmbali ke masjid nabawi. alhamdulillah, syukur. walaupon rmai, kami bpluang utk melakukan solat sunat tahiyatul msjid di dlm raudhah. sungguh raudhah itu adalah salah satu drpd taman2 syurga :') seperti sepotong hadith Rasulullah s.a.w; "Di antara tiang rumahku dan tiang mimbarku adalah salah satu dari taman-taman syurga iaitu Raudhah". kitowg msuk berempat, (aku, kakak, mak+mkcik yg xbp nk kuat), tp kt dlm mmg trpisah. dlm hati aku doa byk2 moga slmt+diprmudahkn sgalanya. 

b4 msuk raudhah. mkcik n pkcik ni org kg. suka sgt dorg. sweet je :)

dari kiri; makam nabi muhammad s.a.w, makam saidina abu bakar

inilah pintu rumah saidatina fatimah, anakanda nabi muhammad s.a.w 

suasana di dalam raudhah. ni rijal. nisa d blkg tirai putih itu. msuk msjid nabawi nisa mmg xdibnrkan bwk camera. :(

Dlm hati aku tdetik, 'ya Allah, jgnlah ada sp2 lgkah o sepak kpala aku'. aku solat spt biasa. tolak2 itu smemangnya sudah mnjdi satu kebiasaan. aku sujud. dan tahu pe yg blaku ? sujud ptama, ad org lgkah kpala aku. dan, sujud kdua, ad org sepak kpala aku. aku rasa sayu sgt2. aku takut. mcm mana kalo aku terdetik yg bukan2 ? nauzubillah~ usai solat, aku istighfar blik byk2. aku bkn lg d tanah halal, ttp di Tanah Haram. 

selesai di raudhah, kami pon bergerak menuju ke perkuburan baqi'. ia hnya dibuka selepas subuh n selepas asar. *kalo xsilap. tetapi, hanya kaum rijal shj yg dibenarkan masuk. perkuburan ini menempatkan perkuburan isteri2, putera-puteri, cucu2, kaum keluarga dan para sahabat Rasulullah s.aw.

perkuburan baqi'
antara tempat2 bersejarah yg diziarahi spjg berada di madinah ialah masjid quba', masjid Qiblatain, masjid Tujuh, jabal uhud, bazar kurma / ladang kurma, kilang al-Quran dan lapangan magnet. 

Masjid Quba'

Masjid Quba' mempunyai kelebihannya tersendiri. Ia dinyatakan Rasulullah SAW menerusi sabdanya yang bermaksud: "Sesiapa yang keluar dari rumahnya sehinggalah sampai di Masjid Quba' dan bersembahyang di dalamnya, baginya ganjaran pahala seperti menunaikan umrah" (Hadis riwayat al-Nasa'iy dan Ibnu Majah) . subhanallah. Allah Maha Pemurah lg Maha Penyayang. tidak perlu tawaf, saie dn brtahallul, pahala umrah sudah available di madinah !

masjid quba' :)

:)
selesai solat, camera camera ! ;D
 Masjid Qiblatain

masjid ni ade escalator. aku sgt kagum ! :)
Tiada hadith yg menyebut tentang kelebihan solat di sini. tetapi, kita digalakkan untuk menunaikan solat sunat tahiyatul masjid sbg tanda menghormatinya. bercerita mengenai sejarah masjid ini, sewaktu Rasulullah tiba di Madinah, Baginda diarahkan supaya menghadap ke arah Baitul Maqdis dan ramai di antara penduduk Madinah pada waktu itu (daripada kalangan Yahudi) kiblat mereka di Baitul Maqdis. Oleh itu, orang Yahudi sangat gembira dengan perbuatan Rasulullah ini, sedangkan Rasulullah sebenarnya lebih suka jika kiblat solat ditukar ke arah Baitullah. Rasulullah pun berdoa dan memandang ke langit mengharapkan turunnya wahyu mengizinkannya dan para sahabat berpaling ke Baitullah.
 

Terdapat beberapa pendapat tentang turunnya ayat penukaran qiblat ini. Antaranya, Ibnu Saad meriwayatkan bahawa Rasulullah sedang melawat Ummu Bishr bin Al-Bara’ di kawasan Bani Salamah. Apabila tiba waktu solat zuhur, Baginda bersolat di masjid perkampungan itu. Sedang Baginda berada di rakaat kedua solatnya, turun wahyu dari Allah memerintahkannya agar menukar arah kiblat dari Masjidil Aqsa ke arah kaabah di Masjidil Haram. Baginda terus berpaling menghadap ke arah kaabah, ke sudut yang bertentangan dengan saluran emas dengan pusingan 180 darjah dan menyambung baki solatnya. Begitulah masjid yang bersejarah ini mendapat namanya. wallahu'alam~
*lihat surah Al-Baqarah ayat 144

Jabal Uhud

Jabal Uhud menjadi saksi gugurnya 70 syuhada iaitu 64 al-Ansar dan enam al-Muhajirin, berbanding 22 kematian tentera musyrikin dalam peperangan itu. Antara para sahabat yang gugur syahid ialah Sayyidul Syuhada Hamzah ibn Abdul Muttalib, Abdullah ibn Jahsy al-Asadiy dan Mus'ab ibn 'Umair al-'Abdariy.

Jabal Uhud berserta kesan sejarahnya, mempunyai kelebihan dan keistimewaannya yg tersendiri seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Uhud adalah bukit yang mencintai kami dan kami mencintainya" (Hadis riwayat al-Bukhariy) 

warna jabal uhud ni actually laen dgn jabal2 yg ada di madinah kalo kita perhatikan betul2. warnanya seakan2 kemerah-merahan. 

kt sini xnmpk sgt. nk lbih clear, g jmpe pkcik aku ;p
 inilah makam yg menempatkan 70 org para syuhada' yg syahid di medan uhud. alfatihah.


makam saidina hamzah trletak d hdpn makam syuhada'



oke, bukit kt ats tu diberi nama bukit Ar Rumah yang bermaksud pemanah. Di bukit itulah Nabi Muhammad s.a.w pernah menempatkan 50 orang pemanah yang dipimpin oleh Abdullah bin Jubair al Anshir.
ar-rumah

Bukit Magnet 

bukit magnet ini juga dikenali sbg jabal baidhah yakni bukit telur krn bntuknya seakan2 tmpt ltk telur yg korg bli kt kdai tu. haaaa, dpt gmbarkn x ? hrp2, dptlah ye. hope gmba2 di bwh dpt mmbntu. apa yg menariknya tentang bukit ini bknlah kerana tmpt ini prnah dilewati oleh rasulullah dan para shbt, tetapi di tmpt inilah kita dpt melihat dan merasakan sndiri salah satu kekuasaan Allah s.w.t. subhanallah. Maha Suci Allah. gelombang magnet yg tdapat di sini mmpu menarik sebuah bas sehingga ia bergerak dgn kelajuan 120 km/h ! jdi, pmandu2 bas mmg suke lah dtg sini, sbbnya depa hanya perlu utk mengawal stereng :))


cube tgk kt ats tu. sme x mcm tmpt ltk tlur ? ;)

kwsn hitam itu ttulis kalimah Allah. subhanallah. wallahu'alam.

dh pnt jln, bli eskem. ag murah drpd kt hotel ! $2R :)
Kilang Al-Quran 
seterusnya, kami menziarahi kilang mencetak Al-Quran yg trbesar di dunia. ia mencetak semua jenis Al-Quran serta tafsir. tp, sygnya, hanya rijal dibenarkan utk masuk sementara nisa pula hanya boleh melawat tempat menjual Al-Quran sahaja. ini kerana dikhuatiri kaum nisa yg uzur mgatakan mereka tidak uzur supaya dpt masuk juga ke dlm kilang ini. 

Holy Quran Printing Complex
comel bukan ? ;D
sbhgn drpd alat2 utk mencetak Al-Quran


Ladang Kurma 

nk mkn kurma meh dtg umah :)
kt ladang ni ada pasar yg mnjual kurma, sgala jnis kacang, cerdik. bijak, pndai, kismis sgala bagai. kitorg pon trunlah sbb nk cuci mata sbb taw hrga kt sini mmg lah mahal. tok arab pnipu. waaaaaaa. dgn rasa geramnya, g lah tgk harga kcg cerdik. $45R ! 

aku : eh ! ni mcm hrga bese je. mmg 45 kalo xsilap.
ayh : haah la. em, boley la bli klo mcm tu.
k.ct : k.ct nk 3 bgkus.
aku : adik sbgkus je la dlu. t bli kt area2 msjid nabawi tu lg.

kitorg pon dgn sng hatinya mbeli belah lah kt sini. aku je ssh hati sket sbb bru bli 1 bgkus. haha. tkot xckop ! selang bbrapa ari pastu kmi pon g le kdai2 kt blkg msjid nabawi tu. ayh nk shopping kurma lg. aritu bli utk mlantak kt hotel je. ni bli nk bg kwn2 pulak mlantak. ;p tup2 dkt kdai yg ayh nk bli kurma tu nmpk le kcg cerdik bijak pandai tersebut.

ayah : ya sheikh ! kam ? *smbil mnunjuk sbungkus kcg crdik.
sheikh : $35R. 
aku : ???!! *seb bek aku bli sbungkus.
k.ct : waaaaaaaaaa. oke, sudah mmbuang $30R bgitu shj. haishhh . tok arab2 -.-"

moral of the story, korg klo g sne, jgn lah mmbli belah kt ladang kurma tu. cuma kalo coklat tu boley la kot coz aku pon bli situ gak. 1 kilo $30R. :)

*sekitar jalan2 smbil mmbeli belah di madinah <3*
menerima arahan utk meg'snap' pic beliau (:

ni antara ahli group aku. sis syuhaida. rindu suda ^^
di sblh mlm mmbli bberapa keping jubah ;p

di sblh siang, ayh blnja mkn ayam ! enak x terperi ! ^_^  p/s : org iran itu sungguh peramah :))

kfc kt sini hrga from $14R. agak mahal tp burger dye amat le besar ! ley mkn 2 org. huu.

set x-meal. $22R. best !!

*blurrrrpppppp ;D
okelah, rasanya smp sini dulu lah ye aku conteng. doakan aku utk rajin2 menconteng. hehe. aku nk cite psl mekah pulak. aku nk smpn ia sbg satu memori yg xakn dilupa smp bila2. insyaAllah. hingga brjumpa lgi. salam alaik. =)(=

4 comments:

.:blinkblink faezah:. said...

assalam. akak, best nyer dapat g sana. :)

btw, rindu akak. :)

n.u.r said...

wslm. faezah ! hehe. alhamdulillah. best sgt2. insyaAllah, doa k ? pasni rezeki kmu pulak insyaAllah. rndu kmu jgak ! ^^

*akk bwu je bjinak2 tulis blog ni. huu. yg kt mekah xsmpt ag nk update. btw, thanx singgah :)

fasiihah jasni said...

jeles!

n.u.r said...

haha. k.sesey, insyaAllah, lain masa rezeki akk pulak k ? doa byk2 tw. k kak sesey ? :))