:)

My photo
kuala lumpur, Malaysia
Nur Syamimi. gadis berkaca mata. books, cats, runningman, sports, hindi, baking, cards-lover. happy reading ppl ! =) "sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah"

14 November 2011

nyam nyam, ala kanyang. ;D

[ In the name of Allah, most gracious and most merciful ]


*kepada yang sedang membaca post kali ni, terima kasih aku ucapkan kerana masih sudi membaca. :) 

okay. hari ni aku nak berkongsi satu resipi yang boleh dikatakan memang sedap dan sangat mudah kalau nak buat iaitu puding trifle. kepada yang free kat rumah tu, *khas ditujukan kepada yang tengah bercuti, mari2, cuba resipi ni. xrugi waa cakap sama luu. hoho. ;D cuti ni dengan secara tIba2 aku jumpa hobi aku yang terbaruu, iaitu untuk membuat kek / puding / dessert. credit to miss ummur radhiah hussin kerana telah memberi aku idea untuk mencuba resipi trifle ni. :)


:)(:



bahan-bahan:  *cadangan hidangan 8-10 orang

  • 2 gulung swiss roll *perisa ikut suka hati. aku amek pandan sebab nak bagi lapisan bawah kale hijau.
  • 1 tin fruit cocktail
  • 3 sudu besar tepung kastard. *nak sedap, kasi membukit sket korg cedok tu. ;) 
  • 1 cawan susu segar atau 1 tin (570ml) susu cair 
  • 3-4 sudu besar gula
  • 1 paket kristal jeli perisa strawberry *aku guna jenama nona. bird's pon boleh.
  • 1 bekas pyrex *bekas ape2 pon boleh. :) 
 cara-cara:
  1. potong swiss roll dan aturkan di dalam bekas pyrex rapat2 supaya membentuk lapisan bawah.
  2. asingkan air fruit cocktail dahulu kemudian taburkan fruit cocktail di atas lapisan swiss roll tadi. renjiskan air fruit cocktail di atas swiss roll mengikut sukatan sendiri. lagi banyak, lagi manis.
  3. bagi memasak kastard, campurkan tepung kastard, gula, susu, dan masak sehingga mendidih dan menjadi pekat. masukkan sedikit air mengikut keperluan dan kacau sehingga sebati. 
  4. tuangkan adunan kastard tadi ke atas lapisan swiss roll sehingga membentuk lapisan baru berwarna kuning. biarkan ia sejuk sebentar.
  5. bagi memasak kristal jeli pula, campurkan kandungan paket kristal jeli dengan 2 gelas air panas (400ml).
  6. kacau sehingga larut. *kalau beli jenama nona, ada arahan nak masak kristal jeli ni.
  7. tuangkan segera di atas lapisan kastard tadi sehingga membentuk satu lapisan baru berwarna merah. ( pastikan kastard sudah sejuk sebelum tuang. ini bagi mengelakkan lapisan kastard pecah ) 
  8. biarkan trifle sejuk dalam 30 minit sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk disejukkan.


selamat mencuba ye kawan2 ?! insyaAllah, akan membuahkan hasil yang sungguh lazat. tak terperi. hehe. sampai sini dulu buat kali ni. penulis harus study untuk muet yang bakal tiba. >.< doakan aku + kawan2 ye ? trimas. 

resipi akan dikongsi pada next post ye ? tu pon kalau ade yg request. ;D

memandangkan ramai dah tahu nak buat, aku rasa mcm tak payah je nak tulis lagi resipi ni. maklumlah, ketinggalan sket dalam membuat kek batik ni. haha. bikin malu jek ^_^

 stay cool ppl. much <3 ,

[nur]



 

11 comments:

fatirah ramli said...

mimi...sedapnye..pos sni skit,,

n.u.r said...

hihi. sedap fat, fat jgn lupe cube taw !! fat buat msti lagi sedap ! :)(:

doubleA said...

maneeee gambar trifle dah potongnyeee? hahaha. ingat tadi ada. naib baik aku tak berapa suka koktel2 buah2 ni :P

fatirah ramli said...

hahahh..xreti la mimi nk buat .....ajar le....(^^)

n.u.r said...

anis; hahaha. trifle da potong xde. xmspat nk tgkap da abeh. kekeke. ;D p cari kt gugel nu. ;)

fat; hahaha. tu da siap bg resipi da tu. huehuehuhue. ^_^

fatirah ramli said...

lau bg resipi je bek bg y da siap trus....fatz xreti la nk msak nie,,,,

n.u.r said...

hahaha. ala fat, yke xreti masak ? silap2 kalah chef2 yang ade. hehe. ;DD

fatirah ramli said...

hahah..btul...xreti..haha...nk resepi y cm kebab uh..

n.u.r said...

hihi. ye2 je fat. ;D okay. nanti kite bagi eh ? dalam 19 ni. nak bagi lpas muet dulu. doakan kite ea fat ? tq ! ^_^

Hazim-93 said...

nyum2... lapo plak :D

n.u.r said...

haha. p try buat. dah kasi resipi dah ni. ;) selamat mencuba lah ye ? :)